09dec

Lindyhop meets Hiphop: met Swing Jazz band Zoot en o.a. Breakdance!

9 December organiseert Fruns ism. Poppodium de Bakkerij:’ Lindyhop meets HipHop’. Lindyhop en HipHop zijn nauw met elkaar verbonden. Er bestaat inmiddels ook de dansvorm LindyHipHop. HipHoppen met een partner op HipHop-muziek. Lindyhop, de authentieke Jazzdans uit de roerige jaren 20/30, wordt gedanst op Swing-muziek van o.a. CountBasie, DukeEllington en Ella Fitzgerald. HipHop-DJ’s gebruiken sample’s van deze Jazzgiganten om hun HipHop-muziek van nu te realiseren. Lindyhop-dansers, HipHoppers en Breakdansers zullen elkaar ontmoeten op de dansvloer! Het beloofd een spannende avond te worden. DJ.Midnight van BumRushRadio draait en de band Zoot verzorgt de Swing-muziek. Daarbij nog diverse jazz-DJ’s.Entree 3 euro, leden Bakkerij 2,=


Interview met Wynzen van Fruns van Fruns Jazzevents over de avond zelf: (bron: http://www.lindyhop.nl/lindy_detail.php?id=459)

Op 9 december a.s. is er in Castricum een bijzondere ontmoeting tussen Lindy Hop en Hip Hop, een samenwerking tussen poppodium De Bakkerij en Fruns Jazzevents. Een interview met Wynzen van Fruns:

Wat is de insteek van deze avond?
Pauline en ik hebben enige tijd lesgegeven in dit poppodium. Dit was voorheen een jongerencentrum. Samen met de Bakkerij is het idee ontstaan om een keer iets met de Lindyhop daar te doen. De Bakkerij erkende ook de gelijkenis met HipHop. De HipHop van tegenwoordig is eigenlijk wat vroeger de plek was van de LindyHop binnen de Jazz. De muziek is op dezelfde manier opgebouwd. Beide zijn ook gebaseerd op improvisatie, zowel de muziek als de dans. Er valt ook zeker te Lindyhoppen op HipHop-muziek.

Ik heb zelf af en toe op workshops wat les gehad in LindyHipHop. o.a. in Herrang. De juiste tempo’s zijn van belang voor Lindyhoppers uiteraard. Ik heb de HipHop-DJ al gesproken, en we stemmen die tempo’s uiteraard af. Deze DJ gebruikt sample’s van Count Basie en Duke Ellington voor zijn HipHop-muziek.

De connectie tussen LindyHop en HipHop wordt nog extra duidelijk gemaakt door de aanwezigheid van breakdancers… Ik organiseer tegenwoordig namelijk ook breakdancelessen in mijn zg. ‘Frunsdome’, mijn danscentrum gebaseerd op LindyHop. Mijn breakdanceleraar Mike heb ik laten kennismaken met LindyHop, hij is verbaasd over het bestaan van de Lindyhop. Wist hij niks van. Hij is ervan overtuigd dat we samen, Lindy met HipHop, mooie dingen kunnen gaan doen…Binnenkort gaan we met zijn selectie van HipHop/ Streetdancers starten met het hun aanleren van LindyHop.

Kan er dus die avond zowel gehiphopt als gelindyhopt worden?
Beide komen aan bod. De band Zoot speelt Swing, Lindyhop-DJ’s zullen muziek draaien. Ook DJ Pa Holie (60 jaar), gespecialiseerd in Duke Ellington op vinyl, komt na 12 uur nog even draaien. En de HipHop DJ zorgt voor de juiste HipHop muziek.

In de aankondinging staat iets over battles, wat gaat dat inhouden? Wie battlet met wie? Moet je je aanmelden?
De breakdancers zullen graag battlen, die weten niet beter! In de Lindyhop heet dit een Jam eigenlijk. Ik hoop dat breakdancers en lindyhoppers elkaar zullen ontmoeten/ uitdagen. Je hoeft je niet aan te melden. We zien wel wat er ontstaat…

Hoe ben je zo op het idee gekomen?
Dit wil ik al jaren. Ik wil al heel lang jonge mensen (jonger dan 20) aan het Lindyhoppen zien te krijgen. Ik heb dit meegemaakt in Herrang. Echt waanzinnig! Het waren ook HipHop-types, die hebben dat al helemaal in zich. Een jongerencentrum is dan ook de juiste plek natuurlijk. Denk overigens wel dat de oude jazz-muziek zich meer leent om op te Lindyhoppen.

Kun je iets vertellen over de danslessen, jij geeft nu ook streetdance voor kinderen?
Ik organiseer in mijn zgn. ‘Frunsdome’ activiteiten die connectie hebben met Lindyhop. Daar hoort ook Breakdance bij. Ik heb een goede breakdance-leraar georganiseerd, die geeft op maandagmiddag van 16.00 uur tot 17.30 uur 2 groepen breakdance-les aan kinderen van 6 – 12 jaar. Een groot succes. Een groot aantal heeft afgelopen zondag opgetreden voor Sinterklaas. De Zwarte Pieten gingen mee doen!!

Daarnaast ben ik ook Rhythm-Tap-lessen aan het opzetten, de leerlingen heb ik al, we starten op 6 december.
Tevens start in januari ‘ Zingen en Swingen Met Peuters'( v.a. 2 jaar) en ‘Dans en Lichaamswerk’ .Zelf geef ik Lindyhoplessen op maandagavond .

Bezoek anders mijn website htttp://www.fruns-jazz-events.nl.

Wat is de dresscode van de avond?
Er is geen echte dresscode, ik weet dat de breakdancers onze oude stijl kleding fantastisch vinden! Daarentegen vind ik het altijd leuk om in wat meer HipHop-outfit te lindyhoppen. Wat je wil zou ik zeggen…

De avond is voor jou geslaagd als!..
Er gedanst is door zowel Lindyhoppers als Breakdancers! Ik vind het wel heel spannend allemaal!

Deel dit op: