16dec

Micromusic Elektronix met Gijs Gieskes, Mini Roc en Last Action Hero

“low-tech music for high-tech people”

Het is ondertussen alweer tijd voor de derde zogenaamde Micromusic avond in De Bakkerij. De Micromusic community bestaat uit artiesten over de gehele wereld, die oude (spel)computer weer nieuw leven inblazen door deze te gebruiken als muziekinstrumenten, wat een unieke lofi retro-sound oplevert. Van dansbare electro tot experimentele tekno en breakcore waar je niet stil op kan staan. Op deze avond hebben we niet alleen de Nederlandse Gijs Gieskes en Last Action Hero met hun gameboys in de aanslag, maar doen we er nog een schepje bovenop met de duitse Mini Roc.
http://www.micromusic.net

Gijs Gieskes
Gijs Gieskes is wat je noemt een echte wizkid: Al sinds zijn jeugd heeft hij een brede interesse in electronica. Sinds hij een studie aan de designacademie afrondde heeft hij zich dan ook bewezen als een veelzijdig en vernieuwend artiest op het gebied van electronica en muziek.

Als muzikant vind Gieskes aansluiting bij de wereldwijde Micromusic beweging, waarvan hij één van de meest complexe en fascinerende exponenten is. Hij trad onder meer op tijdens het Cross-Linx festival en op podia als Paradiso en Atak. Tijdens Lowlands 2005 gaf hij een workshop Muziek Maken Met Je Gameboy aan fanatieke festivalbezoekers.

Gieskes brengt electronix, breakcore en tekno op 4 bit gameboys all the way!

http://www.gieskes.nl
http://myspace.com/gieskes

Mini Roc
Mini Roc is electro muzikant Jan Michelbach uit Bochum. Terwijl hij al jaren aan het klooien was met diverse muzikstijlen maakte hij in 2003 kennis met de 8-bit/micromusic scene. Geinspireerd door het lofi geluid en het simpele maar effectieve gebruik van klassieke videogame en computer consoles begon hij deze stijl in zijn eigen, moderne electro te verwerken. Begin 2005 ging hij definitief over op het enkel nog produceren op de gameboy. Sindsdien draait hij volop mee in het Micromusic touringschema.

http://www.miniroc.com
http://www.myspace.com/miniroc

Last Action Hero
Ook voor ‘Last Action Hero’, beter bekend als Johan koops is de Gameboy spelcomputer het voornaamste muziekinstrument. Hij kwam in aanraking met de micromusic in 2004 op een feest in de Atak in Enschede. Het Lo-Fi geluid en de retroklanken van deze spelcomputers sprak hem enorm aan en meteen is hij zelf ook begonnen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Johan een verzameling van spelcomputers heeft waarmee je een klein museum mee vullen kan. Daarnaast hield hij zich toen al bezig met het maken van muziek met behulp van ‘gewone’ elektronische instrumenten.

Live gebruikt Last Action Hero 2 gameboys met de programma’s LSDJ en NANOLOOP en mixed hij zo zijn tracks aan elkaar. Op de vraag hoe hij zelf de muziek zou omschrijven antwoord Johan: “Stuurse retroklanken in neurotische ritmes, een mix van elektro-achtige beats met klanken van videogames.” En stuurs en neurotisch is het. Een conservatieve liefhebber van zware muziek zou na twee minuten ongetwijfeld zijn oren van zijn hoofd krabben.

Deel dit op: