Vragen en Antwoorden CK&G
Het CKenG heeft op 5 september 2007 schriftelijke vragen gesteld over de Bakkerij.
hieronder zie je de vragen en de antwoorden.
Hoe staat het College tegenover de doelstelling van de vereniging “De Vrienden van de Bakkerij” om een permanente locatie in de dorpskern van Castricum te realiseren?
Graag uw antwoord motiveren.
In december 2006 heeft u een brief ontvangen waarin ingegaan wordt op vragen van het CDA. Bij deze brief waren twee gespreksverslagen gevoegd. Uit deze gespreksverslagen bleek wat het college heeft ondernomen voor de huisvesting van “De Vrienden van de Bakkerij” (de brief en de verslagen zijn voor de raad nogmaals ter inzage gelegd).
Zoals bij u bekend, heeft de gemeenteraad op 8 maart 2007, naar aanleiding van en burgerinitiatief van “De Vrienden van de Bakkerij” besloten om een bedrag van maximaal €10.000 beschikbaar te stellen voor de uitvoering van door en onder verantwoordelijkheid van de vereniging te houden onderzoeken naar de haalbaarheid van de vestiging van één of meer sociaal culturele voorzieningen, waaronder De Bakkerij, op locatie Dorpsstraat 24 en 24 A te Castricum.
Inmiddels blijkt het pand aan de Dorpsstraat in handen van een andere eigenaar.
Naar aanleiding van vragen in de raadscarrousel van 5 juli 2007 is contact gezocht met “De Vrienden van de Bakkerij”. Uit dit contact is gebleken dat de gemaakte afspraken helder zijn. Door de verkoop van het pand is er wel een nieuwe situatie ontstaan. De vereniging is met de nieuwe eigenaar in gesprek. Conform de afspraken zal de vereniging naar de gemeente rapporteren.
In een brief d.d. 23 augustus 2007 van het bestuur van de vereniging aan ons college wordt o.a. aangegeven dat de kraakactie van het pand Dorpsstraat 52 niet door het bestuur van de vereniging is georganiseerd, doch dat het een actie betreft van een aantal bezoekers van De Bakkerij. De vereniging geeft aan wel sympathiek te staan tegenover het statement van de actievoerders vooral ook gezien het feit dat deze inhoudelijk overeenkomt met de primaire doelstelling van de vereniging om een cultureel- pop-podium in Castricum voort te zetten.
De vereniging blijft zich richten op het verkrijgen van een permanente locatie in Castricum die voldoet aan de eisen van een poppodium.
Het verkrijgen van een eigen permanente locatie in de dorpskom, heeft uiteraard het zoeken naar een alternatieve locatie bemoeilijkt.
Na ontvangst van de rapportage van de vereniging (conform het raadsbesluit van 8 maart j.l.) zullen wij deze aan de raad voorleggen.
Voelt u zich ook verantwoordelijk voor deze groep jongeren? Waaruit blijkt dat?
Al in 1997 heeft de raad van de toenmalige gemeente Castricum een motie aangenomen waarin het college werd verzocht om een alternatief voor het gebouw aan het Bakkerspleintje. Deze motie werd in 1999 nog eens bevestigd. Om de her-ontwikkeling van het Bakkersplein voortvarend te kunnen aanpakken, werd met het bestuur van het Jongerencentrum De Bakkerij een overeenkomst gesloten dat zij, na 1 juli 2000, het gebouw op aanzegging van burgemeester en wethouders direct zouden ontruimen.
De gemeenteraad heeft in 2004 besloten de doelgroep van het door de gemeente gesubsidieerde jeugd- en jongerenwerk te herdefiniëren en te bepalen op van 12 tot en met 19 jaar. In hetzelfde besluit werd discotheek Enjoy bestemd als huisvesting voor dit jeugd- en jongerenwerk, als alternatieve locatie voor De Bakkerij..
De oudere jeugd en jongeren hebben zich vervolgens georganiseerd in de culturele vereniging “De Vrienden van de Bakkerij”. Hen werd tijdelijk toegestaan om een deel van de oude Bakkerij te gebruiken voor hun activiteiten.
De gemeente heeft zich steeds ingespannen om voor “ De Vrienden van de Bakkerij” andere huisvesting te vinden. Met “De Vrienden van de Bakkerij” zijn diverse locaties besproken.
Als alternatieven zijn in ieder geval besproken: Discovery, het nieuwe Kultuurhuis, dansschool Griffioen en Strawberry Queen.
Geen van deze locaties bleek vanwege het wensenpakket haalbaar.
Vooral de wens van “De Vrienden van de Bakkerij” voor een locatie in het centrum en hun wens tot exclusief gebruik gedurende het gehele weekend bemoeilijkt de zoektocht.
Op dit moment ziet de gemeente geen mogelijkheden en ligt het initiatief bij de vereniging “De Vrienden van de Bakkerij”.
Waaruit blijkt dat u deze groep jongeren serieus neemt? Gaat u met hen op korte
termijn in gesprek?
Uit de beantwoording van vraag 2 blijkt al dat wij de vereniging “De Vrienden van de Bakkerij” serieus nemen.
Er is voor 22 oktober aanstaande een afspraak gemaakt om weer met het (nieuwe) bestuur van de vereniging “De Vrienden van de Bakkerij” in gesprek te gaan.
Waarom moest De Bakkerij zo ver voor de uiteindelijk sloopdatum (over enkele
maanden?) ontruimd worden ?
Afgesproken is dat het pand op 1 november leeg aan de projectontwikkelaar wordt overgedragen. Om het pand daadwerkelijk leeg te kunnen opleveren is vanaf 1 november 2007 teruggerekend.
Wat heeft het College gedaan om de ontruiming vlak voor de sloopdatum te laten
plaatsvinden ?
In de samenwerkingsovereenkomst is de overdracht van het pand waar de vereniging “De Vrienden van de Bakkerij” waren gehuisvest, vastgelegd. De toekomstige eigenaar, Symbion, heeft vroegtijdig om de overdracht verzocht.
Waarom was er bij de overhandiging van de sleutel op 15 augustus niemand van
het college aanwezig? Dit terwijl reeds lang van tevoren bekend was dat De
Bakkerij op deze datum de deuren zou sluiten.
Door een communicatiestoring zijn wij tot onze spijt niet bij de sleuteloverhandiging aanwezig geweest.
Kan De Bakkerij tijdelijk in het gemeentelijk eigendom zijnde pand van het voormalige bedrijf Strawberry Queen ? Motiveer s.v.p. u antwoord.
De mogelijkheid om de vereniging “De Vrienden van de Bakkerij” tijdelijk te huisvesten in het pand van Strawberry Queen is onderzocht.
Uit dit onderzoek is gebleken dat het pand onvoldoende brandveilig is om de vereniging “De Vrienden van de Bakkerij” te huisvesten. De kosten om dat mogelijk te maken zijn onevenredig hoog.
Zoekt u op dit moment nog naar locaties voor de jongeren van de voormalige
Bakkerij? Waarom wel, waarom niet?
Zie beantwoording vraag 1 en 2.
Wij wachten de rapportage van de Vereniging af.
CKenG wenst van het College te vernemen waar en hoe deze jongeren zich nu
vermaken. Op straat??
De gemeente Castricum kent veel mogelijkheden voor de jeugd om zich te
vermaken. Er worden in de gemeente Castricum onder andere door Toonbeeld
en andere (sport) verenigingen activiteiten voor jongeren georganiseerd, waar zij aan kunnen deelnemen.
Waarom bent u van mening dat u de jongeren van De Bakkerij niet letterlijk “ in de
kou laat staan”?
Wij zijn van mening dat wij voldoende hebben ondernomen om naar andere
huisvesting te zoeken voor de vereniging “De Vrienden van de Bakkerij”. Daarnaast zijn wij van mening dat de gemeente Castricum een dusdanig voorzieningen aanbod heeft dat de jongeren niet, zoals u aan geeft, in de “kou staan”.
Nog even ter informatie, deze vragen zijn gesteld door en namens CK en G, een politieke partij in de gemeente Castricum. De vereniging vrienden van de Bakkerij wil zich niet aan een politieke partij binden aangezien we een vereniging zijn voor geheel Castricum. We waarderen het wel heel erg dat ze zich ook voor ons inzetten. Vanwege het feit dat het gaat om interne gemeentestukken konden we deze informatie niet eerder publiceren.