CKenG-raadslid Bert Meijer laakt gemeentebeleid: ‘De Bakkerij is bewust uit Castricum verdreven’
CASTRICUM – De Bakkerij is binnenkort weer tijdelijk onder de ‘bakpannen’. Ruim een jaar nadat de jongeren hun slooppand aan het Bakkerspleintje moesten verlaten, kunnen ze eindelijk weer in een eigen, Castricums pand van hun live-muziekbijeenkomsten genieten. Maar hoe kan het toch dat de Bakkerij al ruim een jaar maar geen plekje kon krijgen in Castricum? Bert Meijer, raadslid van Castricum Kern (en) Gezond, heeft een verklaring. “De politiek wilde de Bakkerij bewust verdrijven uit Castricum”
Dat dit streven tot problemen leidt omdat de jongeren van de Bakkerij zich hierdoor noodgedwongen in parken en plantsoenen ophouden, ziet Meijer ook. De alternatief uitgedoste jongeren betrokken het afgelopen jaar een plantsoentje aan de Laanacker. Het zijn doorgaans muziekliefhebbers die geen vlieg kwaad doen. Maar hun aanwezigheid trok weer andere, minder goedwillende jongerengroepen aan. Omwonenden stoorden zich aan lawaai en rommel, de politie greep een paar keer in .De rust leek redelijk weergekeerd, tot dat er begin deze maand ineens een speeltoestel afbrandde. De politie jaagt nog op de dader, de buurt is hevig geschrokken en eist maatregelen van de gemeente.
Die maatregelen komen er: de burgemeester heeft van alles in gang gezet om de dader te grijpen, en gelijktijdig de jongeren en de buurt weer met elkaar te verzoenen, want die vertrouwen elkaar voor geen cent meer na de brandstichting. Al die maatregelen worden door Bert Meijer hoofdschuddende gadegeslagen. “het is het paard achter de wagen spannen”. meent hij.
Want het werkelijke probleem is het ontbreken aan een behoorlijk pand waar jongeren ‘hun ding’ kunnen doen. Al ruim voordat muziekpodium De Bakkerij werd gesloopt, ijverde de Vereniging Vrienden van de Bakkerij al voor een nieuw pand. Het heeft zelfs geleid tot het eerste burgerinitiatief in Castricum: ondersteund door tientallen handtekeningen van jongeren, werd de gemeenteraad verplicht om over een nieuw huisvestingsplan voor de Bakkerij te praten. Dat heeft ot op heden niet geleid tot een schep subsidiegeld (behalve tien mille voor een haalbaarheidsonderzoek) of een nieuw pand voor de Bakkerij. Het initiatief van de Vrienden zelf om Dorpsstraat 24 tot nieuwe Bakkerij om te smelten, is voorlopig gestrand op geldgebrek en onwil bij de gemeente om bij te springen. Dus zoeken veel jongeren hun heil op straat, en niet tot vreugde van de buurtbewoners.
De Bakkerijers hielden eind vorig jaar een protestmars door het dorp. Ze snapten er niets van: de gemeente gooide de jongeren uit hun tot sloop gedoemde pandje, terwijl het daarna nog maandenlang ongebruikt bleef staan. Die tijd hadden ze mooi kunnen gebruiken om hun weekendbijeenkomsten te houden, en met muziekoptredens wat geld te verdienen om een nieuw pand aan te kopen of te huren. Die tijd kregen ze echter niet van de gemeente.
Aardbeienloods
Meijer herinnert eraan dat zijn partij ervoor pleitte om de Bakkerij-jongeren tijdelijk onderdak te bieden in de oude aardbeienloods van Fatels, aan de overkant van het spoor. Dit pand is van de gemeente en moet ook ooit worden gesloopt voor het GroenHuis van Landschap Noord-Holland. Dat plan vlot niet erg en de loods staat al jaren leeg. Geef het dan tijdelijk aan de Bakkerij, was het CKenG-plan. Maar het college van b en w weigerde hieraan mee te werken: het zou elk moment plat kunnen, was het antwoord. Nu staat de loods nog altijd fier overeind.
Zelfs het raadhuis had tijdelijk dienst kunnen doen voor de Bakkerij. Dat staat tot januari ongebruikt leeg, dan pas begint de verbouwing. Maar ook hier geen enkele beweging om de jongeren even aan tijdelijk onderdak te helpen. Meijer ziet een patroon: “Er is gewoon pure onwil bij de overgrote meerderheid van de gemeenteraad en het college, om deze jongeren te helpen. Men wil deze groep geen onderkomen meer bieden. Des loop van hun pand was een mooie manier om De Bakkerij dood te laten bloeden, met alle gevolgen van dien.”
“Deze groep jongeren mag je overigens niet in verband brengen met vandalisme. Maar ‘nieuwe’ jongeren die normaal in de Bakkerij terecht hadden gekund, en daar altijd hun ei kwijt konden, hebben nu geen ruimte meer om elkaar te ontmoeten en naar muziek te luisteren. Ze kunnen nergens terecht. Er is geen enkele fatsoenlijke ontmoetingsplek.”
Wel is deg emeente bezig om her en der wat hangplekken (officieel JOP’s) in de open lucht te stichten. Maar Meijer heeft hier geen enkel vertrouwen in. “De gemeente trekt aan een dood paard in het Willen de Rijkeplantsoen: buurtbewoners willen daar gewoon geen jongeren. En wat de Bakkerij-jongeren betreft, heeft de gemeente elke oplossing bewust getraineerd. De overgrote meerderheid van deze gemeenteraad is blij dat de Bakkerij weg is. Waarbij ze vergeten dat de jongeren zelf er nog steeds zijn.”
Peuterprogramma
Is het officiële jongerencentrum Discovery dan geen oplossing? Meijer haalt zijn schouders op: “Die accommodatie is helemaal verkeerd en biedt een totaal verkeerde programmering, die helemaal niet aansluit bij de doelgroep. Er wordt, om met jongeren te spreken, een ‘peuterprogramma’ gedraaid. Dat is niets voor jongeren. Laat staan Bakkerij-jongeren.”
De jongeren zelfs, creatief als altijd, wachten de politiek niet meer af. Ze hebben zelf al een oplossing gevonden: tijdelijk verandert café Samsam/Millennium in de nieuwe Bakkerij.
Noord-Hollands Dagblad
4 oktober 2008
Door: Bart Vuijk