28sep

Bakkerij opent nieuwe zaal met knallend weekend!

DeBakkerij_pand_01Het is de kroon op het werk van de tientallen vrijwilligers die zich jaren lang sterk hebben gemaakt voor een volwaardige vervanging van het jaren geleden gesloopte jongerenpodium aan het Castricumse Bakkerspleintje. Met het op zaterdag officiëel te openen podium zal De Bakkerij een sleutelrol gaan spelen in een door culturele kaalslag gekenmerkte regio. Wie daar niet op wil wachten kan op vrijdagavond al terecht voor een spetterende avond vol livemuziek. En speciaal voor dit weekend, èn omdat De Bakkerij in oktober 41 jaar bestaat, heeft de vereniging voor de bezoekers een speciale verrassing in petto: wie komende vrijdagavond of op zaterdag lid wordt van de Vereniging Vrienden van De Bakkerij profiteert niet alleen tot eind 2016 van een euro korting op de toegang, maar hoeft op de betreffende avond of dag geen entree te betalen.

VRIJDAG
Op vrijdagavond heeft het in Amsterdam opgerichte platenlabel Life’s a Beach de eer het muzikale spits af te bijten. Het label is gespecialiseerd in acts die muziek en visueel spektakel combineren en presenteert in het kader van de in De Bakkerij af te trappen Toeterhoer toer maar liefst vier acts, te beginnen met een oude bekende: Het Brein Dat Kwam uit De Ruimte. Naar eigen zeggen is het drietal gestuurd door een hoogst intelligent ruimtebrein om door middel van muziek de hersens van aardbewoners te herprogrammeren en dat lukt ze bij elk optreden een beetje beter.

Flaming CactusVervolgens is het de beurt aan Flaming Cactus, waarvan de bandleden zichzelf omschrijven als woestijnkinderen die gek geworden zijn van tequila en zonnebrand. Verwacht een muzikale dollemansrit van Mexicaanse punk naar terror funk. De bandbio maakt gewag van stagediven, kapotgeslagen pinata’s en stuiterende skeletten. Na dit overdonderende optreden is het de beurt aan Der Einzelgängers om er nog een schepje bovenop te doen met hun Teutoons aandoende elektronische dansmuziek. Zelf beweren de bandleden bij hoog en laag uit Duitsland te komen, maar boze tongen beweren dat beide heerschappen gewoon uit Zaandam komen. Allerminst gewoon is echter het optreden zelf. Zien is geloven bij dit muzikale cabaretduo! Klapstuk van deze zinderende vrijdagavond is ongetwijfeld het optreden van het afsluitende Rectum Raiders. De muziek van dit vanuit Amsterdam opererende quintet wordt omschreven als intergalactische glampop en hun behoorlijk uitgesproken en expliciete optredens doen denken aan bands als The Darkness en Electric Six. Een knotsgekke en niet te missen avond dus!

ZATERDAG
Uitslapen is er deze zaterdag niet bij want De Bakkerij opent dan al om twaalf uur ’s middags! Het is de middag van de officiële opening van de nieuwe zaal nadat deze op vrijdagavond is ingewijd. Niemand minder dan wethouder Hilbrand Klijnstra en wethouder Ans Pelzer zullen om half één het eerste akkoord aanslaan, en dat is het begin van een marathon aan optredens waarbij maar liefst acht bands acte de présence geven.

collectief explosiefDe opener is meteen een knaller met het energieke Collectief Explosief. De band rond zangeres en blikvangster Maya Link kneedt genres als rockabilly, funk, soul, pop en nog veel meer tot een uiterst opzwepend en dansbaar geheel. Vervolgens is het de beurt aan het eveneens female fronted New Dutch Generation, een opwindende band uit Oss die eclectische indierock speelt met invloeden uit psychedelica, electro, stoner en jazz. Na afloop even ombouwen en bijkomen en dan gaat het voort met het Alkmaarse kwartet dat zich Wakepoint noemt. Ziedende, in-your-face electropunk met invloeden van bands als The Prodigy en Enter Shikari. Uit een heel ander vaatje tapt vervolgens Vandervens, een viertal dat een uiterst smakelijke muzikale maaltijd serveert bestaande uit rockabilly met een mespuntje ska en twee teentjes rock & roll. Een tweede keer opscheppen is er echter niet bij, want het is de beurt aan één van de hoogtepunten van komende zaterdag met Pene Corrida. pene corridaEen coverband, maar dan één zoals we die niet eerder hoorden en zagen. Het naar eigen zeggen Mexicaanse zestal is terug by public demand, nadat ze het afgelopen Uit Je Bak!- festival op de kop zette met hun knotsgekke metalversies van allerlei Top 40-hits.

Na dit sonische spervuur krijgt het publiek even de tijd om op adem te komen voor de mannen van Ten Hut, met hun opwindende cocktail van pop, jazz en meer dan een beetje wereldmuziek. Geen onbekende in De Bakkerij, want het Zaans/Amsterdamse zevental trad er al een aantal malen eerder op- en nu voor het eerst in de gloednieuwe en hypermoderne zaal. Daarna is het plaats maken voor de dames en heren van Woof! Woof! Ridicule.
Het Haagse viertal speelt licht verteerbare, edgy liedjes met dwingende maar zeer dansbare beats. Electropop om heel blij van te worden, en zeker niet onaangenaam om naar te kijken. Dan is het uiteindelijk tijd voor de uitsmijter van deze lange dag vol livemuziek met de skapunk van de Bazzookas. De band bestaat uit voormalige leden van The Palookas en VanKatoen, en staat bekend als één van de meest opwindende liveacts die Nederland rijk is. Een waardige afsluiter van wat ongetwijfeld een weekend wordt waar nog lang over nagepraat gaat worden!

ZONDAG
Wie na al dit muzikale geweld op zondag nog zin en energie heeft kan op ‘s avonds aanschuiven bij de popquiz. Lekker bijkomen van de twee voorgaande avonden en je popkennis testen- en wie weet leer je er ook nog wat van. Ongedwongen maar uiterst gezellig!

De Bakkerij is te vinden aan Dorpsstraat 30 te Castricum. Komende vrijdag is de zaal geopend van 21:00 uur tot 02:30 uur, op zaterdag gaan de deuren al om 12:00 uur open en ook deze avond eindigt om 02:30 uur. Op zondagavond is De Bakkerij geopend van 20:00 uur tot middernacht. Op vrijdag bedraagt de entree 5 euro, op zaterdag 8 euro. Leden van de vereniging betalen een euro minder. Wie komende vrijdag- of zaterdag lid wordt van de Vereniging Vrienden van De Bakkerij hoeft, als eerder vermeld, op de betreffende avond of dag geen entree te betalen en profiteert tot eind 2016 van een euro korting op alle avonden waarop entree wordt geheven. Op zondagavond is De Bakkerij vrij toegankelijk.

Deel dit op: