27feb

Forcefeed en Jablecna Stava in De Bakkerij

Dit weekend staat De bakkerij alweer bol van de livemuziek. Met op vrijdag maar liefst drie metal bands en op zaterdag live punk-ska-reggae muziek met Jablecna Stava. Hoewel een aantal bands al eerder op het Bakkerij-podium stonden is een bezoekje aan De bakkerij meer dan de moeite waard. De bands zijn inmiddels namelijk zo gegroeid en uitgebreid dat de optredens een geheel nieuwe vorm hebben gekregen. Des te verrassender dus voor het vaste Bakkerij-publiek en zeker een aanrader voor nieuwe bezoekers.

Zo staat aankomende vrijdag 3 maart Sapient Pearwood uit Egmond weer eens in De Bakkerij geprogrammeerd. Deze band speelde bijna een jaar terug voor het laatst in Castricum, toen nog zonder bassist Chiel. Sinds december 2005 heeft hij het stokje overgenomen van Jasper, en dat gaat hem volgens de berichten zeer goed af. Sapient Pearwood is inmiddels gewoon doorgegaan met het maken van muziek in hun geheel eigen metal-stijl. Die stijl bereiken zij met een snoeiharde gitaar op een stevige ondergrond van een dikwijls funky bass groove en strakke drums en hier en daar de atmosferische toevoeging van Electronica. Een stijl die alternatief naar metal en zelfs experimenteel aan doet, maar vooral hard en emotioneel is geeft de band een heel eigen karakter die ze zelf om het makkelijk te maken als ‘stevige rock’ omschrijven, een ontwijkende term voor een prachtig gecompliceerde band.
Na Sapient Pearwood is het de beurt aan het Amsterdamse Image Treason. Image Treason is een internationaal viertal met hun wortels in Uruguay, Indonesië en Nederland. De muziek zou grofweg omschreven kunnen worden als metal met hardcore-invloeden; zware riffs gecombineerd met een rauwe, soms grunge-achtige stem, die de band als geheel een intense sound geeft. Live is Image Treason een energieke band die een intense en overtuigende show weet neer te zetten. Zij zullen dan ook een goede opwarmer zijn voor de laatste band van de avond: het Tilburgse Forcefeed. Forcefeed is geen groentje meer in de metalwereld, met het maken van technisch goed onderlegde, beukende metal met lekkere vette, down-tuned gitaarriffs gooien zij hoge ogen in de Nederlandse muziekwereld. Gezien de achtergrond van diverse bandleden (Rockacademie) mag er in de toekomst nog het nodige van hen verwacht worden. Forcefeed is opgericht in begin 2001 en is zich zelf steeds meer aan het ontwikkelen en aan het groeien. De nu-metalband heeft in deze jaren al in heel wat grote zalen van Nederland gestaan, waaronder natuurlijk ook het eigen Tilburgse poppodium 013. De Bakkerij voelt zich dan ook zeer geëerd met de komst van deze band naar Castricum.

Zaterdag 4 maart zijn de gebroeders van Huis weer actief in De Bakkerij. Deze DJ’s Wino en Stijn delen al jarenlang dezelfde muziekinteresse die zij regelmatig delen met De Bakkerij-bezoeker. Zaterdag is het dan ook weer ska, punk en reggaemuziek dat uit de boxen zal schallen. DJ Wino heeft voor deze avond de punk-ska band Jablecna Stava geprogrammeerd. Deze band uit Alkmaar begon haar carrière in februari 2002 met haar allereerste echte optreden, in De Bakkerij. Inmiddels zijn zij 4 jaar ouder en behoorlijk gegroeid in het geven van liveoptreden. Zij hebben dan ook een indrukwekkend aantal optredens op hun naam staan, waaronder optredens in Parkhof, Atlantis, de Kade, de Tagrijn en bij het televisieprogramma Buya. Jablecna Stava maakt zeer vrolijke pretska punk muziek die ervoor zorgt dat geen bezoeker stil kan blijven staan. Zij spelen voornamelijk opzwepende up-tempo ska gemixt met punk, wat een energieke sound als gevolg heeft. Daarnaast hebben zij ook een paar rustige ska/reggae nummers voor afwisseling in het repertoire en een danspauze voor het publiek. DJ Wino en DJ Stijn trekken hun muziekverzameling weer uit de kast om voor en na het optreden de sfeer compleet te maken.

Zowel vrijdag als zaterdag is De Bakkerij geopend van 21.00 uur tot 02.00 uur. De entree bedraagt vrijdag 4 euro en zaterdag 3 euro, leden van de Vrienden van De Bakkerij betalen op beide avonden een euro minder. De Bakkerij is te vinden aan het Bakkersplein 1 te Castricum, meer informatie op http://www.vriendenvandebakkerij.nl.

Door Eefje Borst.

Deel dit op: