19dec

Notulen VVVDB – Gesprek VVDB met wethouder Hes, Agnes Brokers en Hans Hinke

Maandag 18 December 2006
Gesprek VVDB met wethouder Hes, Agnes Brokers en Hans Hinke

Aanwezig: Meindert Dierdorp, Meindert Zwikker, Eefje borst, Wethouder Hes, Agnes Brokers, Hans Hinke.

Wethouder Hes geeft aan dat hij geen gebouw heeft kunnen vinden. De motie waarin hij wordt verzocht te zoeken naar huisvesting voor de VVDB heeft hij hiermee afgerond.

Wethouder Hes prijst de VVDB om het mooie document. (De Bakkerij, gewoon anders, 6 dec. 2006) Hij vind het een goed en duidelijk geschreven stuk.

Wethouder Hes vraagt zich na het lezen van het document af wat de VVDB verstaat onder een “nieuw” gebouw. Bedoelen we een ander gebouw of bedoelen we specifiek nieuwbouw? We bedoelen “een ander gebouw”.

Wethouder Hes vraagt ons of wij panden weten. Diverse dingen worden genoemd.

  • Cultuurhuis bij geesterhage. Nadeel zou zijn dat de zaalruimte gedeeld zou moeten worden met andere organisaties. Eigen identiteit zou in het geding komen.
  • Millenium. Deze plannen zijn volgens Hans Hinke in zo’n vergevorderd stadium dat het geen zin heeft hierop in te zetten.
  • Dansschool. Hans Hinke geeft een waslijst nadelen van deze locatie. Genoemd worden onder andere: ondergrondse tanks, geluidsisolatie, omwonenden, kosten.
  • Strawberry Queen. Dit zou tijdelijk zijn. De Strawberry Queen zal plaats maken voor de Clusius college en een groenhuis.
  • Samen met Clusius college in nieuwbouw. Dit zou zeker na 2010 worden. Ander probleem is de provinciale gebiedsvisie. Horeca past hier waarschijnlijk niet in.
  • Voormalig gemeentehuis. Dit wordt door wethouder Hes niet gezien als onmogelijk. Dit gebouw is volgens Hans Hinke en wethouder Hes niet in bezit van de gemeente. Ook het momenteel in gebruik zijn van het gebouw wordt genoemd als nadeel.

Hans Hinke oppert dat de activiteiten van de vereniging gebezigd zouden kunnen worden in gehuurde zaaltjes of andere horecavoorzieningen. De vereniging ziet dit alleen als optie als het gaat om een overbruggingsperiode. Een overbruggingsperiode is slechts zinvol wanneer er uitzicht is op een definitieve oplossing.

Wethouder Hes vraagt naar de financiele situatie van de VVDB. Er is weinig geld beschikbaar. De winst die wordt gemaakt wordt gebruikt voor de activiteiten.
Wethouder Hes oppert een commerciëlere manier van werken. Dit is niet wenselijk, de laagdrempeligheid van de activiteiten zou hieronder te leiden hebben.
Wij lichten toe dat het aanvragen van subsidies en fondsen in de toekomsdt wellicht een bron van inkomsten zou kunnen zijn. Op dit moment wordt dit echter bemoeilijkt door het feit dat de toekomst van de vereniging qua huisvesting onzeker is.
Het uitganspunt van het college is dat de vereniging zelf verantwoordelijk is voor de eigen huisvesting. De gemeente is bereid garant te staan voor een hypotheek tot 250.000 euro.

Wij geven aan dat wij openstaan voor een samenwerking met de afdeling jongerenwerk van de Stichting Welzijn Castricum. Gezamelijke huisvesting zou financiële voordelen kunnen opleveren. De activiteiten van de VVDB en het jongerenwerk liggen ook dermate op één lijn dat het gezamelijke gebruik van een gebouw door ons als een mogelijkheid wordt beschouwd.
De Discovery zou kunnen worden verkocht en de VVDB zou samen met het jongerenwerk in een nieuw gebouw kunnen worden gesitueerd.

Wethouder Hes geeft aan dat er over gezamelijke huisvesting van de VVDB en het jongerenwerk intern overleg zal worden gevoerd door de gemeente.

Wethouder Hes vraagt wat wij zien als optioneel wat betreft de centrale ligging van een eventueel nieuw gebouw. Wij geven aan dat bijvoorbeeld de Strawberry Queen wat ons betreft voldoende centraal ligt. We hoeven ons niet te limiteren tot alleen de Dorpsstraat. “Een paar straten verderop” behoort tot de opties. Belangrijk punt wat de ligging van een nieuw pand betreft is de samenwerking tussen onze portiers en de portiers van andere horecagelegenheden. Deze samenwerking is slechts mogelijk als we bij elkaar in de buurt gehuisvest zijn.

De vereniging zal in gesprek treden met:

  • De SWC, over samenwerking en gezamelijke huisvesting
  • De Clusius College, over de mogelijkheden van gezamelijke huisvesting binnen de nieuwbouwplannen ter plaatse van de huidige Strawberry Queen
  • “de combinatie”, over hoe de VVDB binnen het cultuurhuisplan zou passen
  • De provincie, over kernpodiumfunctie en over de nieuwbouwplannen ter plaatse van de huidige Strawberry Queen.

Hierna zullen vervolggesprekken volgen, het is nog niet bekend wanneer.

Meindert Dierdorp
Vereniging Vrienden van De Bakkerij.

Deel dit op: