11jan

Notulen Gemeente – Kort Verslag Huisvesting

KORT VERSLAG

Onderwerp:
Vrienden van de Bakkerij

d.d.:
18 december 2006

Aanwezig:
B. Hes, wethouder
Agnes Brokers, ambtenaar afdeling maatschappelijke ontwikkeling
Hans Hinke, afdelingshoofd maatschappelijke ontwikkeling
Eefje Borst, Meindert Dierdorp, Meindert Zwikker, Vereniging Vrienden van de Bakkerij

Gesprek:
De afspraak met de Vereniging Vrienden van de Bakkerij is gemaakt om de motie van CDA te bespreken. Door de wethouder wordt aangegeven dat er door de gemeente onderzoek is gedaan naar eventuele mogelijkheden voor herhuisvesting. Rekeninghoudend met de wens van de Vrienden van de Bakkerij is de conclusie dat er in of rond het centrum geen mogelijkheden zijn. De wethouder vraagt aan de Vrienden of zij zelf mogelijkheden zien.

De Vrienden van de Bakkerij verwijzen naar de notitie die zij hebben gemaakt.
De wethouder vindt het een goed stuk, maar er wordt gesproken over een programma van eisen, terwijl er nog onduidelijkheid is of er een nieuw onderkomen gevonden kan worden.
De Vrienden geven aan dat eigenlijk gesproken had moeten worden over een programma van wensen. Het is een wensenlijst gebaseerd op het huidige gebouw.
Door de Vrienden wordt navraag gedaan of het vrijkomende pand van Millennium geen optie is. De wethouder meldt dat hier een heel plan voor herontwikkeling voor is gemaakt met de diverse partijen en met de eigenaren van de grond.

De volgende locaties worden doorgenomen:

  • De dansschool: deze locatie staat niet te koop, maar is daarnaast ook geen alternatief. De buurt zou met bezwaren komen en er moet het nodige aan verbouwd worden om geluidsoverlast te voorkomen. Door de heer Hinke wordt aangegeven dat de prijs van het pand zeker niet in verhouding staat aan wat je er aan moet opknappen. Vooral het voldoen aan de wettelijk geluidseisen vraagt een enorme investering op deze locatie. Door de gemeente is deze locatie eerder onderzocht.
  • Strawberry Queen: dit zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn. Probleem is dat de gebiedsvisie Zanderij bij de provincie ligt en dat een Vereniging van de Vrienden van de Bakkerij hier niet in past. Een mogelijkheid is om te kijken of een combinatie met het Clusius mogelijk is. Probleem blijft dat het hier gaat om een uitsluitinggebied, dat wil eigenlijk zeggen een soort stiltegebied. Met de provincie is wel over het Clusius gesproken niet over een poppodium.
  • De Vrienden willen graag een ruimte die op vrijdag, zaterdag en zondag beschikbaar is. Daarnaast de mogelijkheid om gedurende de week te vergaderen.

Gevraagd waarom de Vrienden niet in de bestaande horeca willen. De Vrienden geven aan dat zij hun eigen identiteit willen behouden. In de bestaande horeca moeten ze voldoen aan de visie van de eigenaar. De vrijwilligers draaien nu allemaal mee ook achter de bar, dat kan in de bestaande horeca.
Door de Vrienden wordt aangegeven dat zij kosten van optredens uit de inkomsten kunnen betalen. Ze hebben te weinig winst om een pand aan te schaffen of te verbouwen. Daarnaast is het een soort kip-ei verhaal als je geen zekere toekomst hebt kom je ook niet voor subsidie in aanmerking.
De Vrienden van de Bakkerij hebben geen ondernemers-insteek. De Bakkerij is laagdrempelig. Geld wat verdient wordt, wordt gelijk weer ingezet voor activiteiten. De financiële administratie wordt ook door een vrijwilliger gedaan. In totaal hebben ze 60 vrijwilligers en draaien als een trein.

De wethouder geeft aan dat verenigingen zelf allemaal verantwoordelijk zijn voor eigen gebouwen. De enige mogelijkheid die gemeente heeft is om een garantstelling af te geven voor lagere rente. Gevraagd wordt hoe dit zich verhoudt met Discovery. Aangegeven wordt dat de gemeente verantwoordelijk is voor jeugdbeleid en dat daarom dat gebouw wel beschikbaar is gesteld, overigens wordt hier door de Stichting Welzijn wel huur voor betaald.
De Vrienden van de Bakkerij behoren tot een andere doelgroep.
De Vrienden geven aan dat als Discovery groter zou zij hun activiteiten daar eventueel ook zouden kunnen plaatsvinden.
De wethouder vraagt wat men vindt van het Kultuurhuis. De Vrienden geven aan dat zij gelet op de aard van de activiteiten liever een eigen gebouw willen.
De Vrienden van de Bakkerij vragen hoe de gemeente aankijkt tegen meer samenwerking met de stichting Welzijn.
De gemeente staat hier niet negatief tegenover, maar wijst er wel op dat de stichting Welzijn met het jongerencentrum een ander doel heeft dan de Vrienden van de Bakkerij. Samenwerking mag niet ten koste gaan van de doelstelling van het jongerencentrum Discovery.

Gevraagd wordt hoe hard de uitspraak is van in en om het centrum. Het bestuur zou ook kunnen besluiten om gelet op de mogelijkheden in dat gebied hier van af te zien, om zo de mogelijkheden voor herhuisvesting te vergroten.

De Vrienden van de Bakkerij moeten gaan nadenken hoe zij hun programmering willen voortzetten als er gesloopt gaat worden in mei.
Er wordt nogmaals aangegeven dat zij als overbrugging gebruik zouden kunnen maken van andere mogelijkheden (horeca).

Afgesproken wordt:

  • De wethouder zal in de carrousel meedelen dat er een gesprek is geweest, dat niet voldaan kan worden aan de motie. Er is immers geen andere huisvesting voor de Vrienden van de Bakkerij in en om het centrum beschikbaar.
  • De Vrienden van de Bakkerij zullen in gesprek gaan met Stichting Welzijn om te kijken waarin zij kunnen samenwerken. Tevens zullen zij in gesprek gaan met het Clusius. (Waarbij rekeninggehouden moet worden dat indien zij in het nieuwe Clusius zouden komen, dit een verlenging van de procedure voor het Clusius betekent).
  • Door de heer Hinke wordt aangegeven dat zij ook moeten nagaan hoe zij de voortgang van de programmering kunnen oplossen na 1 mei 2007.
  • De Vrienden kunnen ook contact opnemen met De Combinatie van het Kultuurhuis.
  • Gelet op de regiofunctie van de Bakkerij nu Donkey slechter draait wordt ook geadviseerd om contact op te nemen met de gedeputeerde van Kunst en Cultuur.

Deel dit op: