18jan

Gemeente: Motie huisvesting Vrienden van de Bakkerij

Geachte dames en heren,

Het CDA heeft op 12 december 2006 schriftelijk vragen gesteld over de huisvesting voor de Vrienden van de Bakkerij.
In deze brief geven wij u antwoord op deze vragen. Tevens sturen wij u ter informatie het verslag van het gesprek met de Vrienden van de Bakkerij d.d.18 december 2006.

  1. Wat is de reden voor het uitstel van de toezegging gereed in het 4e kwartaal 2006?
    De reden is dat een gesprek met het bestuur van de Vrienden van de Bakkerij niet eerder kon plaatsvinden dan in het 4e kwartaal van 2006.In dit gesprek zijn afspraken gemaakt over het verdere vervolg
  2. Waarom wordt de raad niet geïnformeerd over de stand van zaken?
    De raad is tot op heden niet geïnformeerd omdat er nog geen nieuwe ontwikkelingen te melden waren. Overigens heeft de wethouder wel informatie verschaft tijdens de laatste technische carrousel op 14 december 2006, naar aanleiding van een vraag van mevrouw Zonjee-Zonneveld (CDA).
    Zoals u uit het gespreksverslag kunt lezen is afgesproken dat de wethouder de raad zou informeren.
  3. Welke andere organisaties worden bij de voorbereidingen betrokken?
    Er heeft geen overleg met andere organisaties plaatsgevonden. De Vrienden van de Bakkerij is geadviseerd om met andere organisaties contact op te nemen.
  4. Heeft er overleg plaatsgevonden met de Vrienden van de Bakkerij? Zo ja, op welke wijze en hoe vaak?
    Voormalig wethouder Könst heeft een gesprek gehad met de Vrienden van de Bakkerij en op 18 december 2006 heeft wethouder Hes een gesprek gevoerd met de Vrienden van de Bakkerij. Een verslag van dit gesprek is bij deze brief gevoegd.
  5. Komt u in februari 2007 met een alternatief voor een huisvesting voor de Vrienden van de Bakkerij?
    Nee. Uit het gesprek met de Vrienden van de Bakkerij is gebleken dat zij zelfstandige huisvesting zoeken in en rond het centrum. Er zijn mogelijkheden onderzocht (voormalig enjoy,dansschool), die geen alternatief bleken. Door de Vrienden van de Bakkerij is discotheek Millennium nog ingebracht. Voor dit terrein is vergevorderde planontwikkeling gaande en biedt dus ook geen mogelijkheid.
  6. Op welke wijze wordt aandacht besteed aan de eigen verantwoordelijkheid voor de Vrienden van de Bakkerij?
    In beide gesprekken zijn opties aan de hand gedaan welke de Vrienden van de Bakkerij zelf nader kan onderzoeken. Net zoals bij andere Verenigingen is aangegeven dat de gemeente wil meedenken, maar niet voorziet in accommodaties voor verenigingen.
    De Vrienden van de Bakkerij hebben een notitie gemaakt waarin zij hun wensen voor herhuisvesting kenbaar maken.
  7. Wat zijn de financiële consequenties?
    In de huidige situatie hebben de Vrienden van de Bakkerij alleen te maken met gas,water en licht en betalen zij geen huurlasten. Elke andere situatie brengt dus financiële lasten voor de Vrienden van de Bakkerij met zich mee.
    Binnen de gemeente(meerjaren)begroting is geen bedrag opgenomen voor huisvesting van Vrienden van de Bakkerij.
  8. Kan sloop van het pand voorkomen worden tot een oplossing is gevonden en uitgevoerd?
    De gemeenteraad heeft zich uitgesproken voor het plan Bakkersplein. De sloop van de Bakkerij is hier onherroepelijk het gevolg van. Het huurcontract met de Bakkerij is hiervoor opgezegd. De Vrienden van de Bakkerij zijn voor een tijdelijke periode gedoogd.

Het college heeft uitvoering gegeven aan datgene wat in de motie van het CDA is gevraagd. Herhuisvesting van de Vrienden van de Bakkerij in en om het centrum is niet mogelijk gebleken.
Hiermee is de motie van het CDA voor wat betreft het college afgehandeld.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Castricum,
de secretaris, de burgemeester,

drs. L.P. ’t Hart A. Emmens-Knol

Deel dit op: