06sep

Bakkerij Jubileum en Open Monumentendag Weekend

Avondprogramma Jubileumfeest in de Bakkerij

Komend weekend is het precies een jaar geleden dat de Vereniging Vrienden van de Bakkerij de deuren opende van voormalig cafe Me Tante. Tijd voor een feestje dus!

Vrijdag 9 September starten we met de Jamaican DJ Clash. DJ’s van Reggae Sounds zullen je een potje laten skanken als een malle! Je kan een mix verwachten van alle op Jamaicaans muziek geinspireerde stijlen. Van Rocksteady tot Two Tone tot Ska tot Roots Rock tot Dub tot Dance Hall, Ragga Muffin’… Vul maar in. Het wordt in ieder geval een potje dansen op Reggae en Ska!

Zaterdag 10 September gaat het Live los met The Secret Love Parade en Kids With Guns.

Kids With Guns is een electropop-duo uit Utrecht die een cocktail van rauwe, vuige electro, vette beats en catchy vocals de dansvloer in slingeren. Je kan een Russische geluids-roulette verwachten die doet denken aan Soulwax, Crystal Castles and Does It Offend You, Yeah? Werk je zelf al dansend in het zweet tijdens het opzwepende optreden van KIDS WITH GUNS!
Zie hier hoe ze 4000 man in Athene compleet uit hun dak lieten gaan!

www.kidswithguns.nl

The Secret Love Parade maakt wat lievere electropop. Onlangs had deze Nederlandse band een minuutje een optreden in De Wereld Draait Door, en daar leerden we ook dat deze band inmiddels een fenomeen is in oa. Japan en Zuid Korea. Aanvankelijk begonnen als rammelende punkband, veranderde de sound na de aanschaf van een oud orgel en begonnen ze te experimenteren met beats, loops en elektronica. De inspiratiebronnen van de band zijn divers, maar ruiken naar de jaren ’80. Van de Engelse formatie Broadcast en het Zweedse duo The Knife tot Radiohead, Johnny Cash en Dolly Parton. DJ The Move zal hierna in ‘80’s stijl de avond voortzetten.

http://www.thesecretloveparade.com/

Donderdag is er in de Bakkerij de wekelijks Open Mic Night.

Tegelijkertijd met het Jubileum Weekend in de Bakkerij is er het Open Monumentendag Weekend in de Bakkerij, De Pancratius Kerk en het Oude raadhuis. Vanaf 10.00 uur zijn in De Bakkerij drie tentoonstellingen te bezichtigen:
• 100 jaar Dorpsstraat 28-30, samengesteld door Werkgroep Oud-Castricum
• 40 jaar ‘De Bakkerij’, gemaakt door leden van de Vereniging Vrienden van De Bakkerij
• Toekomstplan multifunctioneel centrum De Bakkerij door architectenbureau Arjen Fruitema

Zondags zal er om 16.00 uur een informele afsluiting zijn van het Jubileumweekend in De Bakkerij. Zie ook het andere persbericht of www.vriendenvandebakkerij voor meer informatie.

De Bakkerij is te vinden aan Dorpsstraat 30 te Castricum. Twee minuten lopen vanaf het station. Donderdag en vrijdag is de entree gratis. Zaterdag bedraagt de entree 4 euro.

Open Monumentendag Weekend

Op 10 en 11 september vindt voor de 25e keer de landelijke viering plaats van het weekend van Open Monumentendag. Het tweede weekend van september krijgt daarmee een extra feestelijk tintje. Ook in de gemeente Castricum openen historische deuren voor belangstellenden, onder het motto ‘nieuw gebruik, oud gebouw’. Extra aandacht gaat uit naar de drie honderdjarige panden in de Castricumse Dorpsstraat: de Pancratiuskerk, het Oude Raadhuis en het pand van cultureel podium De Bakkerij.

De Rooms-katholieke Pancratiuskerk, het huidige Hotel “Het Oude Raadhuis” (voorheen het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Castricum) en het pand van cultureel podium “De Bakkerij” (voorheen onder meer café “de Landbouw”). De eigenaren van deze drie gebouwen hebben samen met de Stichting Werkgroep Oud-Castricum en in overleg met de gemeente een aantrekkelijk programma opgesteld, waarin het publiek onder andere live-muziek kan verwachten, historische fototentoonstellingen en een historische fiets- en wandelroute.

Het programma begint op zaterdag 10 september 2011 aan de Dorpsstraat vanaf 09.40 uur met een bijzondere, historische opening door wethouder Klijnstra. Drie acteurs in historische kledij komen vanuit de drie panden onder muzikale begeleiding naar het voormalige gemeentehuis, Hotel “Het Oude Raadhuis”, voor de opening. Daar komen hun geschiedenissen letterlijk samen.

Om 11.30 zal een huwelijksvoltrekking in het Oude Raadhuis plaatsvinden waarbij het bruidspaar zal arriveren in een koets met 4-span en ook de gasten met paard en wagen en koetsen worden vervoerd.

Tevens start op zondag 11 september Castricum Culinair, proeven van Castricum met een Culinaire Lifestyle Markt op het Bakkerspleintje & het plein naast Hotel het Oude Raadhuis.

Die zondag is er van 14.00 – 21.00 uur op de fair van alles te proeven, te eten en te drinken en te koop. Er is de gehele middag Live muziek van verschillende bands op beide pleinen o.a. in jazzy stijl, Spaanse muziek en fado. Rivièra Maison zal met een dubbele stand aanwezig zijn op de markt naast het Oude Raadhuis. Zij nemen accessoires mee uit de SALE maar ook van de nieuwe wintercollectie 2011/2012. Op het Bakkersplein vindt u heerlijk eten, feestelijk gedekte tafels, servies, bestek en meer, wijnen, streekproducten, kaarsen, bloemen, enz. Peter Lute komt koken naast het Oude Raadhuis waar je kunt aanschuiven aan boerentafels. Meer informatie is te vinden op de website www.beleefcastricum.nl Daar kunnen ook reserveringen worden gemaakt voor de restaurantweek in Akersloot, Bakkum, Castricum, Limmen en de Woude van 12 t/m 17 september. Tot slot is er 17 & 18 september de Culinaire Proeverij in Bakkum.

www.degoedeherdercastricum.nl
www.vriendenvandebakkerij.nl
www.hotelhetouderaadhuis.nl

Programma

Drie maal 100 jaar aan de Dorpsstraat in Castricum
Pancratiuskerk, voormalig café De Landbouw en het Oude Raadhuis
Zaterdag 10 september en zondag 11 september 2011

9.40 uur Het hijsen van de vlaggen ter ere van opening van het Monumentenweekend
9.40 uur het Oude Raadhuis: trompet geschal /klaroenstoot door Emergo
9.45 uur De kerkklokken in de Dorpsstraat luiden
9.45 uur Op het bordes van het Oude Raadhuis verschijnt het ontvangstcomité bestaande uit wethouder Klijnstra (kunst en cultuur), de heer Venema, Beleidsmedewerker Kunst en cultuurhistorie en de heer Mok, voormalig ambtenaar op het Oude Raadhuis
9.45 uur De heer pastoor met een kleine processie vertrekt vanaf de Pancratiuskerk op weg naar het Oude Raadhuis
9.45 uur De eerst kroegbaas van café De Landbouw vertrekt vanaf De Bakkerij, op weg naar het Oude Raadhuis
9.50 uur Emergo zal bij het Oude Raadhuis feestelijke muziek ten gehore brengen tot 10.00 uur
10.00 uur Wethouder Klijnstra en het comité ontvangen de andere afgevaardigden. De wethouder zal een speech afsteken en knoopt de meegenomen linten aan elkaar. Namelijk, de pastoor, de kroegbaas en de ambtenaar nemen een lint mee om de verbinding door de wethouder tot stand te laten komen om gezamenlijk het monumentenweekend te vieren
10.05 uur Muzieknummer gespeeld door Emergo
10.10 uur Wethouder Klijnstra houdt een korte speech over de onthulling van het timpaan aan de gevel van het Oude Raadhuis. Daarna onthulling samen met de heer Mok, voormalig ambtenaar
10.15 uur Muziekkorps Excelsior zal een klein concert ten gehore brengen op de stoep van of op het pleintje naast het Oude Raadhuis tot 10.30 uur
10.30 uur De plechtige opening is afgelopen en de pastoor met processie en gasten lopen terug naar de Pancratiuskerk en de gasten van De Bakkerij lopen met de cafébaas terug naar De Bakkerij. Op alle drie de locaties begint een feestelijk eigen programma gedurende het gehele weekend.

Pancratius kerk

Start vrijdagavond 9 september al om 20.00 uur met een Zomerorgelconcert op het fameuze David orgel.
Zaterdag 11.00 uur is in het Parochiehuis een ontvangst met koffie. Daar wordt gestart met een bijzonder interessante lezing over Jan Stuyt, de architect van zowel de Pancratiuskerk als het Oude Raadhuis, door de heer Ton Brugman
Tussen 11 en 16 uur is de kerktoren te beklimmen tot aan de klok.
Het gehele weekend is er heel veel te zien en te beleven in de kerk met zeer bijzondere exposities en op zondag 11 september om 15.00 uur een Live HipHop concert door Bert de Geest en friends.

De Bakkerij

Vanaf 10.00 uur zijn in De Bakkerij drie tentoonstellingen te bezichtigen:
• 100 jaar Dorpsstraat 28-30, samengesteld door Werkgroep Oud-Castricum
• 40 jaar ‘De Bakkerij’, gemaakt door leden van de Vereniging Vrienden van De Bakkerij
• Toekomstplan multifunctioneel centrum De Bakkerij door architectenbureau Arjen Fruitema
Zondags zal er om 16.00 uur een informele afsluiting zijn van het jubileumweekend in De Bakkerij.

Het Oude Raadhuis

Zaterdag 10 september om 11.30 uur Officiële (besloten) huwelijksvoltrekking
Beide dagen van 14.00 – 16.00 uur is de bijzondere toren te beklimmen in het Oude Raadhuis
Doorlopende expositie over de historie van het Oude Raadhuis, samengesteld door Werkgroep Oud Castricum
Zondag 11 september van 14.00 – 21.00 uur Culinaire Lifestyle Markt met LIVE muziek op 2 pleinen, zowel het Bakkersplein als het plein naast het Oude Raadhuis.

Deel dit op: