04dec

Pyjamafeest, Lindy hop en Hiphop in De Bakkerij

Na een zeer bizar maar geslaagd weekend, waarin De Bakkerij is overgomen door buitenaardse wezens, is de programmering aankomend weekend een stuk aardser. Uiteraard kan de bezoeker wel weer typische Bakkerij-activiteiten verwachten die allerminst standaard zijn. Met op vrijdag een pyjamafeest met bijpassende zaalaankleding en op zaterdag een combinatie van Lindy hop en Hiphop zorgen de programmeurs van het popodium weer voor een divers programma.

Vrijdag 8 december heeft de themawerkgroep de touwtjes in handen in het Castricumse poppodium. De themawerkgroep, bestaande uit een groep enthousiaste en creatieve vrijwilligers, organiseert een aantal keer per jaar een avond in De Bakkerij waarbij met de inrichting van de zaal een speciale sfeer gecreeerd wordt. Aankomende vrijdag staat in het teken van slaapkleding. Iedereen heeft als kind weleens een slaapfeestje meegemaakt, waarbij slapen nauwelijks gebeurde. De bezoeker kan vrijdag in De Bakkerij die slaapfeestjes herbeleven. Uiteraard is het de bedoeling dat bezoekers in pyjama, badjas en pantoffels gekleed komen. Tijdens de avond komen er natuurlijk ook spelletjes, kussengevechten en spookverhalen voorbij. Mensen die een zware werkweek achter de rug hebben kunnen heerlijk bijkomen in de aanwezige bedden en op de kussens. De entree is vrijdag gratis en sfeermuziek ontbreekt uiteraard niet.

Zaterdag 9 december wordt er heel wat af gedanst in De Bakkerij. In samenwerking met FrunsJazzEvents van Castricummer Wynzen Pauzenga organiseert De Bakkerij een unieke avond: Lindy Hop meets Hiphop. Lindy Hop is een jazzdance, een social dance vrijwel altijd met een partner, die gebaseerd is op een combinatie van de Charleston en Tapdance. Deze dansvormen waren vooral in de jaren 20/30 razend populair. De Lindy Hop is een typische black bottom-dans en wordt gedanst op de swing-muziek uit die tijd. Bekende swing-artiesten zijn Count Basie, Duke Ellington, Louis Armstrong en Ella Fitzgerald. Deze swing- of big band-muziek wordt gekenmerkt door improvisaties, vandaar jazz. Lindy Hop is dan ook vooral een improvisatie-dans. Geen dans maakt zoveel gebruik van de muziek als de Lindy Hop. Het is een enorm vrolijke dans met veel vrijheid. Je kan er echt je persoonlijk tintje aan geven. Het is ook een dans zoals dansen bedoeld is: communiceren met elkaar, spelen met elkaar. Lindy Hop verspreidde zich over de hele wereld. In de jaren dertig maakten de blanken zich de dans eigen en noemden het Jitterbug. Vanaf toen evolueerde de swingdans in vele vormen, zoals West Coast Swing, Rock ’n Roll en Boogie Woogie. Maar de oorspronkelijke stijl zal altijd de Lindy Hop blijven, de dans die werd geboren in de Savoy Ballroom in Harlem. Hoe gek het misschien ook klinkt, Lindy Hop is ook een dans van deze tijd. Lindy Hoppen kun je namelijk ook op Hip Hop-muziek. Het is een van de redenen waarom de dans zo’n enorme opleving in Amerika heeft kunnen maken. In Nederland is de dans nog lang niet zo populair en daar moet nodig verandering in komen. In De Bakkerij kunnen bezoekers zaterdag zelf ervaren wat Lindy Hop en Hiphop met elkaar gemeen hebben en waarom deze dansvorm zo populair is in Amerika. HipHop-DJ’s gebruiken sample’s van de Jazzgiganten om hun HipHop-muziek van nu te realiseren. Lindyhop-dansers, HipHoppers en Breakdansers zullen elkaar ontmoeten op de dansvloer! Het belooft een spannende avond te worden. DJ Midnight van BumRushRadio draait de Hiphop-muziek en de band Zoot verzorgt de Swing-muziek. Daarbij nog diverse jazz-DJ’s. De entree bedraagt 3 euro, leden van Vereniging Vrienden van De Bakkerij betalen een euro minder.
De Bakkerij is zowel vrijdag als zaterdag geopend van 21.00 uur tot 02.30 uur. De Bakkerij is te vinden aan het Bakkersplein 1 te Castricum, meer informatie op www.vriendenvandebakkerij.nl en www.fruns-jazz-events.nl.

Deel dit op: