11dec

Gameboy-muziek en punkrock in De Bakkerij

Aankomend weekend opent De Bakkerij haar deuren met een wederom uiteenlopend programma. Maar liefst 6 acts zijn er te verwachten, naast het standaard niet-standaard aanbod aan DJ’s en zaalaankleding. Vrijdag staan er drie punkrockbands op het podium en zaterdag vindt de derde Micromusic-avond plaats in De Bakkerij met drie gameboy-artiesten.

Punkrock
Vrijdag 15 december heeft programmeur Jort van de Ven de touwtjes in handen in het Castricumse poppodium. Hij heeft naast de hoofdact van de avond, Circle J., oude bekenden Translated en QE’s uit de kast getrokken. Beide bands zorgden al eerder voor volle zalen, blijde gezichten en een dansende menigte in De Bakkerij met hun energieke en vrolijke punkrock-muziek. De hoofdact Circle J. timmert de laatste tijd flink aan de weg in Nederland met optredens in zalen als Paradiso, 013 en Tivoli. Met het aanstellen van een bouzoukispeler èn een banjospeler heeft Circle J. besloten een folky koers te varen, de EP ‘lower your standards’ werd uitgebracht, en de finale van de meest prestigieuze Utrechtse popprijs ‘Het Uur U’ werd gehaald. De muziek van het zestal uit Utrecht laat zich het beste omschrijven als een kruising tussen de elementaire punk van The Ramones en de opgevoerde folk van The Pogues. Energiek, snel en erg vrolijk. Als publiek staat je eigenlijk maar één ding te doen: drankje in de hand, vuist in de lucht, en meebrullen maar!

Gameboy-muziek
Het is zaterdag al weer tijd voor de derde zogenaamde Micromusic avond in De Bakkerij. De Micromusic community bestaat uit artiesten over de gehele wereld, die oude (spel)computer weer nieuw leven inblazen door deze te gebruiken als muziekinstrumenten, wat een unieke lofi retro-sound oplevert. Van dansbare electro tot experimentele tekno en breakcore waar je niet stil op kan staan. Zaterdag brengt De Bakkerij niet alleen de Nederlandse Gijs Gieskes en Last Action Hero met hun gameboys in de aanslag, maar ook nog de Duitse Mini Roc.
Gijs Gieskes is wat je noemt een echte wizkid: Al sinds zijn jeugd heeft hij een brede interesse in electronica. Als muzikant vind Gieskes aansluiting bij de wereldwijde Micromusic beweging, waarvan hij één van de meest complexe en fascinerende exponenten is. Hij trad onder meer op tijdens het Cross-Linx festival en op podia als Paradiso en Atak. Tijdens Lowlands 2005 gaf hij een workshop Muziek Maken Met Je Gameboy aan fanatieke festivalbezoekers. Gieskes brengt electronix, breakcore en tekno op 4 bit gameboys.

Ook voor ‘Last Action Hero’, beter bekend als Johan koops is de Gameboy spelcomputer het voornaamste muziekinstrument. Hij kwam in aanraking met de micromusic in 2004 op een feest in de Atak in Enschede. Het Lo-Fi geluid en de retroklanken van deze spelcomputers sprak hem enorm aan en meteen is hij zelf ook begonnen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Johan een verzameling van spelcomputers heeft waarmee je een klein museum mee vullen kan. Daarnaast hield hij zich toen al bezig met het maken van muziek met behulp van ‘gewone’ elektronische instrumenten. Live gebruikt Last Action Hero 2 gameboys met de programma’s LSDJ en NANOLOOP en mixed hij zo zijn tracks aan elkaar. Op de vraag hoe hij zelf de muziek zou omschrijven antwoord Johan: “Stuurse retroklanken in neurotische ritmes, een mix van elektro-achtige beats met klanken van videogames.”

Mini Roc is de artiestennaam van electromuzikant Jan Michelbach uit Bochum Duitsland. Geïnspireerd door het lofi geluid en het simpele maar effectieve gebruik van klassieke videogame en computer consoles begon hij de stijl in zijn eigen, moderne electro te verwerken. Begin 2005 ging hij definitief over op het enkel nog produceren op de gameboy. Sindsdien draait hij volop mee in het Micromusic touringschema.

De Bakkerij is zowel vrijdag als zaterdag geopend van 21.00 uur tot 02.30 uur. De entree bedraagt 3 euro, leden van Vereniging Vrienden van De Bakkerij betalen een euro minder. De Bakkerij is te vinden aan het Bakkersplein 1 te Castricum, meer informatie op www.vriendenvandebakkerij.nl.

Deel dit op: