05sep

Programma van het weekend van 6 t/m 8 september 2013

Ook dit weekend is er weer veel te doen in De Bakkerij. Vrijdagavond hebben we Joya Mooi & Dennis Maks, beiden zijn geïnspireerd door jazz. Zaterdagmiddag hebben we een workshop muziekproductie. Zaterdagavond gaan we verder met de bands Spoon Lifts Moon & Mentally Retarded Friend. Zondagavond komt de Ierse gitaarheld Eamonn Dowd naar De Bakkerij.

Vrijdagavond 6 september: Joya Mooi & Dennis Maks

Op vrijdag 6 september staan zangeres Joya Mooi en Dennis Maks. Beide zangers zijn geïnspireerd door jazz, maar ook andere muziekstromingen zijn de beiden niet vreemd.

Joya Mooi, de naam klinkt al veelbelovend en dat is precies wat deze zangeres is. Al op jonge leeftijd begon haar liefde voor muziek door het luisteren van jazz. Vanaf haar tiende jaar begon ze met het bespelen van de altsaxofoon, maar ze werd steeds meer geboeid door zang. Niet veel later volgde ze zanglessen en werd ze toegelaten tot de vooropleiding jazz van het conservatorium Artez. In die periode verdiepte ze zich naast jazz ook in andere muziekstromingen en begon ze met het schrijven van haar eigen nummers.
www.joyamooi.com

Dennis Maks begon op zijn 6de met klassiek gitaarles aan de muziekschool van Beetsterzwaag, Friesland. Rond zijn 13e jaar raakte hij geïnteresseerd in jazz- en popmuziek. Geïnspireerd door onder andere George Benson studeerde hij verder aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na zijn studie stelde hij zichzelf ten doel zo veel mogelijk van de wereld te zien en muziek te maken. Dennis speelde o.a. in Indonesië, Singapore, Maleisië en De Verenigde Staten. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam en werkt als gitarist, componist, bandleider en muziekleraar. Als uitvoerend muzikant is hij te beluisteren in het Dennis Maks Quartet en als begeleider van de Amsterdamse zangeres Joya Mooi.
www.dennismaks.com

De entree voor deze avond is 3 euro voor niet-leden en 2 euro voor leden. Lid worden en ook korting krijgen bij elke band in De Bakkerij kan aan de deur. De zaal is om 21.00 uur open en de band begint om 22.30 uur.

Zaterdagmiddag 7 september: Workshop muziekproductie

Op zaterdag 7 september is ’s middags van 15.00 uur tot 17.00 uur een workshop muziekproductie. Het begint met de introductie en basisprincipes.

In deze inleidende workshop wordt uitgelegd wat open source software is en hoe je het kunt aanwenden voor het produceren van muziek. Ook wordt er aandacht besteedt aan hoe het open source audio ecosysteem in elkaar steekt en in hoeverre dit ecosysteem verschilt van zijn commerciële tegenhangers. Dit alles voorzien van de nodige achtergrondinformatie. Verder aandacht voor de thema’s en opbouw van de workshopserie.

Voor deelname aan de workshops is een note- of netbook en een lege USB stick van minimaal 4GB vereist. Hierop wordt het open source systeem (Linux) gezet dat gebruikt wordt voor de workshops zodat de deelnemers kunnen booten en werken vanaf deze USB stick.

Veel muziek wordt geproduceerd met commerciële software en krachtige computers. Een dergelijke studio set-up zelf opbouwen kan aardig in de papier lopen. Zou het ook mogelijk zijn om dit goedkoper te doen en minder afhankelijk te zijn van commerciële partijen? Open source software biedt hier een oplossing in. Open source software is vrijelijk beschikbaar wat onder meer inhoudt dat het kosteloos te downloaden is. Maar wat voor open source software is er zoal beschikbaar en hoe gebruik je deze? De 6-delige workshop serie ‘Muziekproductie met open source software’ die de eerste zaterdag van september van start zal gaan in De Bakkerij te Castricum zal proberen aan de hand van praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie en hands-on oefeningen een antwoord te vinden op deze twee vragen.

De workshopserie zal verzorgd worden door Jeremy Jongepier, muzikant en Linux audio afficionado. Jeremy maakt inmiddels ruim twintig jaar muziek, zowel in bandformaties als solo en zijn Linux-ervaring gaat terug tot eind jaren negentig. Momenteel is Jeremy werkzaam als Linux specialist bij een kleine telecomprovider en gebruikt hij sinds een jaar of vijf exclusief Linux, ook voor het produceren van muziek. De workshops worden kosteloos aangeboden en inschrijven is niet verplicht maar wel wenselijk. Aanmelden kan via programmering@vriendenvandebakkerij.nl of kom gewoon langs!

Zaterdagavond 7 september: Spoon Lifts Moon & Mentally Retarded Friend

Het is weer tijd voor regionaal talent! Op zaterdag 7 september staan de Beverwijkse band Mentally Retarded Friend en de Haarlemse band Spoon Lifts Moon op het podium van De Bakkerij! De zaal is om 21.00 uur open.

Mentally Retarded Friend zag het levenslicht in juni 2009 in Beverwijk. Drie heren vonden elkaar in het park en zijn begonnen! De band wordt beïnvloed door Pink Floyd, Wilco, Them Crooked Vultures en Mr. Bungle. Daarmee maken zij een solide mix van psychedelic en groove rock.

Onder invloed van de machtige lepel, en de stille maan maakt Spoon Lifts Moon eigenzinnige muziek. De band biedt vier aantrekkelijke jonge heren in de bloei van hun leven die als ware epileptische krokodillen over het podium struinen. Het publiek kijkt toe hoe ze hun instrumenten toetakelen alsof het niets kost, en uiteindelijk ontaard dit alles ook nog eens in leuke gezellige en gestoorde muziek. Danspassen zijn noodzakelijk dus!

De zaal gaat op zaterdag 7 september om 21.00 uur open en de entree is 3 euro voor leden en 4 euro voor als je nog geen lid bent. Lid worden kan aan de deur.

Zondagavond 8 september: Ierse gitaarheld Eamonn Dowd

Op zondagavond 8 september komt de Ierse gitaarheld Eamonn Dowd naar De Bakkerij. De zaal is om 20.00 uur open en de entree is gratis! Wel kun je een vrijwillige bijdrage leveren.

De weg is Eamonn Dowd niet vreemd. In Europa, Canada en de VS heeft hij er al flink wat gezien. Dowd is een van de groten binnen de Ierse Rock ‘n’ Roll. Hij is zelfs zo van de oude stempel dat hij enige tijd geleden nog een album uitbracht op een cassetteband. Zijn stijl van muziek is zo hevig dat je nog bijna het bloed, zweet en whiskey ruikt tijdens het luisteren naar zijn muziek. Tegen een achtergrond van gitaar, basgitaar, drums en de sporadische mondharmonica speelt Eamonn Dowd zijn muziek over zwerven, wraak, obsessie, spijt en het toevallige feestje hier en daar. Hij wordt vergeleken met de vroege periode van Nick Cave en zijn country-murder ballad Psycho van Eddie Noack is rauw. Net zoals Eamonn Dowd.

Zelf deze Ierse held meemaken kan op zondagavond 8 september. De zaal is vanaf 20.00 uur open en Eamonn Dowd begint om 21.30 uur. De entree is deze zondagavond gratis, maar er is ook plaats voor een eigen bijdrage. Meer horen van Eamonn Dowd kan op zijn Soundcloud. https://soundcloud.com/eamonndowd

Deel dit op: